05/04/2017

YENİ ANAYASA_2017

Yürürlükteki Anayasamızın, 21.01.2017 tarihinde kabul edilen 6771 sayılı  Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  maddesiyle yapılan değişiklikler 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak referandum sonucunda EVET çıkması durumunda Anayasada yerlerine konulmuş, olası  düzenlenmiştir.
İlgililere yararlı olması dileğiyle, YENİ ANAYASA İÇİN TIKLAYINIZ>>ANAYASA_2017_
CHP TABAN HAREKETİ

20/04/2015

Yerel Yönetimler Örgütlenme Modeli Derleme

CHP PARTİ BELGELERİNDEKİ YEREL YÖNETİMLERE
İLİŞKİN BÖLÜMLERDEN DERLEMELER

1- DERLEME NASIL YAPILDI.
Her derleme gibi bu derleme de önemli ölçüde derleyicisinin tercihini yansıtmaktadır. Ama yine de bir yöntem izlenmeye çalışıldığını söyleyebiliriz. Şöyle ki; Parti Programı ve Tüzüğü’nde tüm konular yer aldığı için, yerel yönetimlere ilişkin bölümler seçilerek dikkate alındı. Gerektiğinde önemli olduğu düşünülen bu bölümlerden seçme yapıldı ve seçme nispeten de zor olmadı .Diğer belgeler ise doğrudan yerel yönetimlere ilişkin oldukları için seçme daha zor oldu. Doğrudan yerel yönetimlere ilişkin belgelerden seçmede ise şöyle bir yöntem izlendi. Alışılagelmiş yerel yönetim hizmetlerinin dışında kalan ve özellikle de sosyal demokrat belediyeciliğin siyasi felsefesini yansıtan bölümler esas alındı ve seçmeler buralardan yapıldı. Bunlar ise genelde katılımcılık, saydamlık vb konular olarak belirlendi. Ayrıca Cumhuriyet kazanımları ve laiklik vb konularda da duyarlı davranıldı. Cümleler olduğu gibi alınmaya çalışılmakla birlikte; kelimeler aynı kalmakla koşuluyla cümlelerden ve paragraflardan kısaltılmış alıntılar da yapıldı. Böylece ifade tarzı olanaklar ölçüsünde korunmaya çalışıldı.

2- CHP PROGRAMI 11/B-Dayanışma: Devlette, işyerinde, belediyelerde, üniversitelerde ve mümkün olan her ortamda katılım, temel bir yaklaşım olmalıdır. Kararlar, o kararla ilgili olan çevrelere ve insanlara sistemli şekilde danışılarak oluşturulmalıdır.

11/B-Gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği:
Gelişmenin sonucu hatta göstergesi olan kentleşme, sağlıksız ve çarpık özelliklerden, bunların kaynağındaki yanlış ve yetersiz yasal düzenlemelerden arındırılmalıdır. Kentleşme, toplumun uzun süreli yararları doğrultusunda kamu tarafından yönlendirilmeli ve denetlenmelidir.

11/B-Demokratikleşme:
Sivil toplum yapılaşması desteklenmeli ve geliştirilmelidir. Okul aile birliklerinden sendikalara, meslek odalarına, tüketici koruma hareketlerine, yöresel güzelleştirme derneklerinden, çevreci kuruluşlara, dayanışma yahut ortak ilgi topluluklarına kadar “yurttaş beraberlikleri” özendirilmelidir. Amaç sıradan yurttaşın sivil kurumlar aracılığıyla ülkede etkin olması, devlet karşısında edilgenlikten kurtarılmasıdır.Bütün kurumlarıyla, mekanizmaları ve anlayışlarıyla eskiyen, akılcılıktan uzaklaşan, halka yabancılaşan ve topluma enerji ve kaynak kaybettiren mevcut yönetim yapılanması terk edilerek, köklü bir yenileşme programıyla çağdaş devlet yönetimi biçimlenmelidir. Merkezde yoğunlaşmış sorumluluk ve yetkililerin bir bölümü, katılımcı demokrasinin ve ülke bütünlüğünün çerçevesinde yerel yönetimlere devredilerek daha demokratik ve daha etkin bir yapılanma gerçekleşmelidir.

111/a – Okul öncesi eğitim:
…Yerel yönetimlerin öncülüğü ve gönüllü kuruluşların katkıları ile yeterince çocuk yuvası ve ana okulu açılmasını (CHP) sağlayacaktır. CHP özel eğitime gereksinen çocuklar için etkin koruma ve eğitim olanakları hazırlamayı görev bilmektedir.

111/a- Öğretmen:
Öğretmen tayinlerinin aşamalı bir süreçte yerel yönetimler düzeyinde sonuçlandırılması hedef alınacaktır. 111/b- Yerleşme Düzeni: Ülkemizin ekonomik ve toplumsal yapısındaki hızlı gelişme ve değişme, yerleşme düzeninde önemli değişimlere ve dönüşümlere neden olmaktadır. Gelişme sürecinde; insan sağlığının korunması, yaşam kalitesinin arttırılması, doğa ile insan ve toplum yaşamının uyumlu hale getirilmesi gereklidir. Bu gereklilik çağımızda çok özel bir önem kazanmıştır. Sanayileşmeyi, büyüme ve kentleşmeyi hızlandırarak sürdürürken, gelişme hızını kesmeksizin, bu olguların yaratacağı olumsuzlukları da planlı ve kararlı bir biçimde önleyecek yeni politikalara gereksinim vardır. . Planlama Ülkemizin gerçekleri yerleşme düzenine ilişkin olarak her düzeyde ve her kademede düzenleyici, özendirici ve yol gösterici nitelikte bir planlamanın gerekliliğini ortaya koymaktadır.Cumhuriyet Halk Partisi; liman, havaalanı karayolu, demiryolu, barajlar ve haberleşme gibi kalkınmayı ve kentleşmeyi doğrudan etkileyen temel altyapıların, bölgesel kalkınma hedeflerine ve çevre düzeni planlarımı uygun olarak programlanmasını sağlayacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi yerleşme düzenine ilişkin genel planlama faaliyetlerini, aşağıda belirtilen beş kademeli bir planlama anlayışı içinde sürdürecektir.

1. Bölgesel Planlama;
Cumhuriyet Halk Partisi, ulusal bütünlüğün sağlam temellere oturtulabilmesi, demokrasinin kökleştirilip. geliştirilebilmesi ve fırsat eşitliği içinde herkesin refahtan payını alabilmesi için, bölgesel gelişme ile bölgeler ve yöreler arası eşitsizliklerin giderilebilmesini eş zamanlı olarak gerçekleştirme kararındadır. CHP, bölgelerin ve bölgeler içindeki alt bölgelerin kaynaklarını, olanaklarını, gelişme potansiyellerini, ülke bütünlüğü içindeki yerlerini ve ağırlıklarını belirleyerek, fiziki boyutu da içeren bölge planı yapılmasını ağlayacaktır.

11. Çevre Düzeni Planlaması:
Cumhuriyet Halk Partisi, bölgesel planlama çerçevesinde, doğanın, çevrenin ve tarihsel kültür mirasının korunmasına ilişkin ilkeleri; bölgenin yer altı, yerüstü kaynaklarının, flora ve fauna değerlerinin korunduğu arazi kullanma kararlarını, dengeli ve sağlıklı kentleşme kuralları ile uygulamaların sıralanmasını ve zamanlamasını içeren çevre düzeni planlarının yapılmasını sağlayacaktır. Bölgesel ölçekte uyumları sağlamış olan çevre düzeni yapısını oluşturacak ve yerleşme dokusuna ilişkin temel saptamaları ve kararları içerecektir

111. Nazım İmar Planları :
Kent özellikleri taşıyan tüm yerleşme merkezleri ile yakın çevreleri, gelişme alanları ve mücavir alanları için Nazım İmar Planları yapılacaktır. Nazım imar planlarının, hazırlanması, uygulanması ve değiştirilmesi konularında, merkezi idare ve taşra örgütleri ile yerel yönetimler ile ilgili meslek kuruluşları arasında kapsamlı ve dengeli bir işbirliği sağlanacaktır. 1V. Kentsel Planlama :Kentsel planlama; kentlerin formunu ve yapılaşma koşullarım belirleyen imar planları kavramını da içeren, ancak daha geniş bir çerçevede kentsel sorunların tümünü kapsayan, bu sorunların çözümü için, kararlar, politikalar ve mekanizmalar öneren bir kavram olarak değerlendirilecektir. V. Kırsal Planlama: Cumhuriyet Halk Partisi, kırsal planlama kavramını; kırsal alandaki yerleşme birimlerinin yer seçimleri yapılarak konumlandırılması, iç düzenlemelerin yapılması, aralarındaki ulaşım, haberleşme ve pazar ilişkilerin kurulması ile, kırsal alanın tüm doğal zenginliklerini, orman, toprak ve hayvan varlıklarının geliştirilerek ekonomiye kazandırılması olarak tanımlanmaktadır.

KENTLEŞME Ülkemiz hızlı bir kentleşme süreci yaşamaktadır. Ancak, kentleşme süreci sağlıklı ve düzenli işlememektedir. Cumhuriyet Hak Partisi kentleşmenin, bölgesel planlama ve çevre düzeni planları çerçevesinde, sağlıklı ve düzenli bir süreçte gerçekleşmesini, bu doğrultuda yeni kentsel politikalar üretilmesini ve kentleşme sürecinin. yerel yönetimlerin sorumluluğuna devredilmesini öngörmektedir.

1. Yerleşme Düzeninde Kademelendirme:
Köylerden, metropollere kadar bütün yerleşme birimleri, işlevlerine, etki alanlarına ve göre anlamlı bir kademelendirme içinde, bölgesel kalkınma hedeflerine ve çevre düzeni planlarına uyumlu olarak değerlendirilecek ve oluşturulacaktır.

11.Kentsel Arsa:
Kentlerimizde yaşanan plansız gelişmenin ve çarpık yapılaşmanın temel nedeni, zamanında ve yeterli düzeyde, kentsel altyapısı ve imar hakkı olan arsa üretilmemiş olmasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi, kentlerimizin gelişmesi ve çağdaşlaşması için; kentsel planlama çerçevesinde, gelişme dinamiklerini ve gelişme zamanlamasını gözetecek biçimde, ucuz kentsel arsa üretilmesini mutlaka sağlayacaktır. Bu amaçla, yeni yasal düzenlemeler ve yeni kurumlaşmalar gerçekleştirilecektir.

111. Kentsel altyapı;
yol, su, kanalizasyon, enerji ve haberleşme gibi fiziki ve teknik donanımlar yanında; eğitim, sağlık, dinlence ve eğlence tesisleri, yeşil alanlar ile yönetim ve alışveriş merkezleri gibi sosyal donanımları içermektedir. CHP yönetiminde; sağlıklı ve düzenli kentleşmenin en önemli gereksinimi olan kentsel altyapı, kentsel gelişmenin önünde gidecek biçimde planlanıp gerçekleştirilecektir. 1V. Kentleşme Fonu: Kentleşme süreci; yeni değerler, yeni olanaklar ve fırsatlar yaratan, katma değeri yükselten, bu arada yüksek düzeyde rant oluşturan dinamik bir olgudur. Ancak, kentlerde yaratılan değerlerden kentlere dönen paylar çok düşük düzeylerdedir.Cumhuriyet Halk Partisi, gerek imar planlaması gerekse kentse1 arsa üretilmesine ilişkin yeni bir yasal ve kurumsal düzenleme yaparak, kentleşme ile oluşan değer artışlarının önemli bir bölümünü Kentleşme Fonu’na aktararak toplumsallaştıracaktır. Bu fon kentleşmenin finansmanında kullanılacaktır. V. Metropoller: geliştirme potansiyelinin ve gelişme dinamiklerinin yüksek olduğu yörelerde, kentler hızla büyüyerek ve birleşerek metropoller oluşturmaktadır. Varolan metropoller daha da büyümekte, yer yer yeni metropoller ortaya çıkmaktadır. Ancak, gelişmeyi yönlendirebilecek nitelikte metropol yapılanması ve metropol yönetimi sağlanamamıştır. Metropoller, Bölgesel planlama çerçevesinde en üst düzeyde yönetici ve yönlendirici merkez olarak yeni bir yapılanmaya ve yeni bir yönetim anlayışına kavuşturulacaklardır. VI. Kentsel Yerleşmeler :Yerleşme düzeninin omurgasını oluşturan kenetsel yerleşmeler, büyüklükleri ve etkinlikleri açısından farklılıklar taşımaktadır. Cumhuriyet Bak Partisi, kentsel yerleşmelerin dengeli bir planlama ve uygulama sürecine sokulmasını ve kentlerin iç yapı ve büyümelerinde, altyapı ve sosyal donanıma bağımlı bir politikanın sürdürülmesini sağlayacaktır. VII. Turistik Yerleşmeler :Ülkemizin turizme dönük zenginlikleri, turistik yerleşmelerin hızla gelişmesini ve yoğunlaşmasını sağlamıştır. Cumhuriyet Halk Partisi, turistik yerleşmeleri destekleyecek, bunların planlanması, oluşturulması, geliştirilmesi ve yönetimleri ile ilgili özel kurumlaşmalar ve yasal düzenlemeler yapacaktır. VİII. Kırsal Yerleşmeler: Ülke nüfusunun beşte ikisi hala kırsal yerleşmelerde yaşamaktadır. Kırsal yerleşmelerin Önemli bir bölümü depremlerden ve öteki doğal afetlerden etkilenmekte, bir bölümü de köy altı yerleşme birimlerinden, mezra ve kom’lardan oluşmaktadır. Bu yerleşme dokusu, kapalı ekonominin ve ilkel tarım ilişkilerinin ürünüdür. Ne ekonomik ne yönetsel, ne de sosyal açıdan rasyonel olmayan bir yerleşme dokusudur. Cumhuriyet Halk Partisi, dağınık kırsal yerleşmelerin, rasyonel ölçülere ulaşabilmesini özendiren önlemler alacak ve destekler sağlayacaktır. Bu bağlamda, dağınık yerleşim birimlerinin belirli çekim merkezlerinde toplulaştırılması hedef alınacaktır. •

BARINMA Barınmada temel sorun, barınma ortamının, barınma niteliğinin ve barınma kalitesinin geliştirilmesidir. Cumhuriyet Halk Partisi, barınmaya ilişkin yeni politikaları aşağıda belirtilen beş başlık altında, geliştirerek uygulanmaya koyacaktır.

1.Nüfus Artışı ve İç Göç:
Ülkemizde hızlı nüfus artışı yanında, özellikle metropollere ve büyük kentlere yönelik olan bir iç göç yaşanmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi, hızlı nüfus artışım, aydınlatıcı ve özendirici önlemlerle azaltma yönünde yeni politikalar uygulayacaktır. CHP, iç göçü besleyen olumsuzlukları ortadan kaldıracak uygulamalar yanında, iç göçün ülke coğrafyasında dengeli ve sağlıklı olarak gerçekleşmesini, göç eden nüfusun gittiği kentlerde sağlıklı bir yerleşme ve barınma ortamına kavuşmasını sağlayacak ve her türlü yasal düzenlemeyi yapacaktır.

II. Kentsel Konutlar:
Metropollerde ve hızla büyüyen kentlerde, ikili bir barınma yapısı oluşmuştur. Bu kentlerde nüfusun ancak yarıya yakını vasıflı ve sağlıklı kentsel konutlarda oturabilmektedir. CHP, izleyeceği kentleşme politikaları ile, sağlıklı ve vasıflı kentsel konutların üretilebilmesine engel olan olumsuzlukları ortadan kaldıracak Kentleşme Fonu ile konut üretimini destekleyecek ve toplu konut üretimini yeni bir örgütlenme çerçevesinde hızlandıracaktır.

III. Gecekondular:
Gecekonduların oluşması, doğal sayılabilecek nedenlerle ve gerçekçi olmayan yetersiz politikalara dayandırılmakla beraber, gecekonduların oluşmasında, kentsel ranttan pay alma yarışı ve yönetim aksaklıkları ile siyasal kaygıların önemli ölçüde etkili olduğu yadsınamaz. Cumhuriyet Halk Partisi, izleyeceği kentleşme politikaları ile, gecekondulaşmayı geriletecek ve zaman içinde gecekondulaşmayı aşacak bir ortam yaratacaktır. CHP, böyle bir ortam ve aşama sağlayıncaya kadar, varolan gecekondulara, bugünkü alışkanlıklara, oldu bittilerle ve göz yumma yaklaşımıyla yenilerinin eklenmesine kesin olarak engel olurken, planlanmış ve en alt düzeyde de olsa fıziki, teknik ve sosyal altyapıları oluşturulmuş gelişme anlarında, gecekondu sürecini yasallaştırarak konut yapımını kolaylaştıran ve yönlendiren yeni bir model uygulamaya koyacaktır.

IV. Yazlık Konutlar:
Yazlık konutların çok büyük bir bölümünün yıllık kullanım süreci oldukça düşük pir düzeydedir. Cumhuriyet Halk Partisi, kentlerde konut açığı kapanıncaya kadar yazlık konutları desteklemeyecektir. Yazlık konutların, iç ve dış turizm kullanımına yönlendirilmesi özendirilerek yıllık doluluk oranlarının artırılması değerlendirilecektir. V. Kırsal Konutlar: Kırsal konutların niteliklerinin yükseltilmesi büyük önem taşımaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi, korunması gerekli olan kırsal yerleşmelerde, konutların iyileştirilmesi ve depreme dayanıklı bale getirilmesi amacıyla teknik yardım ve kredi desteği sağlayacaktır. Korunmaması gereken kırsal yerleşmelerin ise yer değiştirmesini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için özel destekleme politikaları uygulayacaktır

111/c- Sağlıklı ve uzun yaşama hakkı:
CHP, kamu kesimi sağlık sisteminin ve kuruluşların mevcut merkeziyetçi yapıdan arındırılmasını, büyük ölçüde yerelleştirilmesini amaçlamaktadır.

111/e- Herkese spor ve dinlence olanağı:
Beden eğitimi yaygınlaştırılarak ve yaygın halk sporuna önem verilerek, herkes beden gücünü geliştirme olanağına kavuşturulacaktır.

111/h- Gençliğe yeni bir dünya:
CHP gençliğin evrensel kültürel ve teknolojik gelişmelerden yararlanabilmesi, çalışan gençlerin becerilerinin geliştirilebilmesi için, “Gençlik Kültür ve Geliştirme Merkezleri” kuracaktır.

111/i- Çevre politikaları:
CHP, temiz, sağlıklı ve yeşil çevreyi çağdaşlığın simgesi; böyle bir ortamda yaşamayı ise herkesin temel hakkı olarak kabul eder. Çevre hakkı evrensel insan hakları arasına girmiştir. Bu nedenle üretim büyüme ve sanayileşme, kentleşme uğraş ve politikaları ne pahasına olursa olsun anlayışıyla değil, çevreyi ve doğayı kirletip tahrip etmeden yürütülmelidir. Büyüme hedef ve stratejilerinin belirlenmesinde global doğal kaynakların sınırlılığını dikkate alan “sürdürülebilirlik kriteri”nin dünya ölçeğinde gözetilmesinde duyarlılığını ortaya koyacaktır. CHP, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ nin çevre korunması konusunda imzaladığı uluslararası belgelere uyulmasında kararlılık gösterecek, Türkiye’nin evrensel konularda görüş ve tavrını uluslar arası platformlara taşınması sağlanacaktır. CHP kentsel altyapıların tamamlanmasını; katı atık sorununun ileri teknoloji ve sağlık kuralları içinde çözülmesini, kıyı ,deniz ve göllerin herkesin ortak kullanımı için korunmasını; bu alanlarda yapılanmanın kullanımı engellememesini; kentlerin yeşil kuşaklarla donatılmasını görev bilmektedir. CHP, özellikle, tüm tatlı su kaynakları ile Marmara Denizi’nin kirlenmesini “özel bir proje “kapsamında kontrol altına alacak; “Akdeniz ve Karadeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Uluslararası Sözleşmeleri”nin uygulanmasını özenle sürdürecektir. Sanayi politikaları, programları ve yatırımlarının “Çevresel Etki değerlendirilmesi” (ÇED) eşliğinde gerçekleştirilmesine özen gösterilecek, bu amaçla, özerk bir yapıda “ Yüksek ÇED Kurulu” oluşturulacaktır. Bu kurul ÇED raporlarının bilimselliği ve tutarlılığını sağlayacaktır. CHP, Çevre Bakanlığı’nı politikaları belirleyen, yönlendiren, eşgüdümü sağlayan bir yapıda gerçekleştirecek; yaptırım ve denetim işlevinin ağırlıkla Yerel Yönetimler ve Çevre Sivil Toplum Örgütleri eliyle yürütülmesini: çevreyi kirletmenin bedelini kirletenin ödemesini sağlayacaktır. Çevre sorunları yaratma olasılığı bulunan yatırım ve uygulamalarda yöre halkının bilgilenmesi sağlanacak, “referandum” yoluna başvurulacaktır. CHP, temiz, sağlıklı ve yeşil bir dünya için, çevrenin ve doğanın korunması bilincini yaygınlaştırmak için, tanıtsal ve eğirsel faaliyetlere önem verecek, bu amaçla zorunlu ders uygulamasına geçecektir. CHP, nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türlerinin korunması için gerekli önlemleri alacak; “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi”nin ülkemizde yaşama geçirilmesini sağlayacaktır

3- PARTİ TÜZÜĞÜ

Md: 61 Yerel Seçimlerde Adayların Belirlenmesi Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliği seçimlerinde, parti adaylarının belirlenmesine ait hususlar yönetmelikle belirlenir. Yerel seçimlerde merkezden aday gösterme yetkisi Parti Meclisi’nindir. PM bu yetkisini ilçe seçimleri için il yönetim kuruluna, belde için ilçe yönetim kurullarına devredebilir. Bu halde yetkili kurullar, seçimin yapıldığı çevredeki örgüt birimine danışır. Yerel seçimlerde görev yaptıkları yerde aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin, belirlenen seçim takvimine göre milletvekili seçimi için parti yöneticileri ile kamu yöneticilerinin istifa etmeleri gereken güne kadar görevlerinden istifa etmeleri zorunludur.

Md: 62 Aday Belirleme Yönetmeliği TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ üyeliği ve yerel yönetimler için aday belirlemeye ilişkin hususlar ayrı ayrı yönetmeliklerle düzenlenir. Md: 66 Belediye ve il Genel Meclisi Grupları Belediye ve il genel meclisindeki üyeler bir grup oluştururlar.Partili belediye başkanı , belediye meclisindeki grubun doğal üyesidir. İl başkanları; il genel meclisi Büyükşehir veya il belediye meclisi parti gruplarının; ilçe başkanı da ilçe çevresindeki belediye meclisi parti gruplarının başkanıdır. Oy hakları vardır. Merkez ilçe başkanları, il belediye meclisi parti gruplarına üye olarak katılırlar ve oy kullanırlar. Grup başkan yardımcısı olarak görev yaparlar. Grup üyeleri Parti’nin ilkelerine, tüzük ve programlarına,seçim bildirgesine, kurultayın ve kendi kongreleri ile grupların kararlarına uymakla yükümlüdürler. Belediye başkanlarının yürütme ve yasal görevleri konusunda bağlayıcı grup kararı alınamaz. Partili belediye başkanları ile il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin grup ödentileri ve böylece sağlanan gelirlerin , grup ve parti çalışmaları için hangi oranda paylaştırılacağı, ilgili il yada ilçe yönetim kurulu ile grup yönetim kurulunun yapacağı ortak toplantıda karara bağlanır. Belediye ve il genel meclisi parti gruplarının çalışma yöntemleri yönetmelikle düzenlenir.

4- YEREL ÇÖZÜM 2000 Genel. Demokrasinin yeniden yapılanmasını kentlerden başlatacağız. Türkiye’de “yerel demokrasi”yi gerçekleştireceğiz. Katılımcı, çoğulcu, şeffaf, etkin, demokratik, çağdaş belediyeciliği hayata geçireceğiz. Yönetimde merkezileşmeyi aşacağız, yerelleşmeyi sağlayacağız. Bütün alanlarda “merkeziyetçiliğin aşılması” ve “yerelleşmenin sağlanması” ülkede demokratikleşmenin ve yönetimde etkinleşmenin temel koşuludur. Türkiye’yi “belediye” yapacağız. Bütün köylerde gerektiğinde birleştirerek “Kırsal Belediye”ler kuracağız. Kentlerde ise kent belediyelerini birleştirerek “Semt Belediyeleri” kuracağız. Muhtarlığı belediye, muhtarı belediye başkanı yapacağız. Köy muhtarlarını kırsal belediye başkanı yapacağız. Kentte, bazı mahalleleri gerekli durumlarda birleştirerek, mahalle muhtarlığı kurumunu “Semt Belediyesi Birim Başkanlığı”na dönüştüreceğiz. Semt belediyesi birim başkanlarının, aynı zamanda ilçe belediye meclisi üyesi olarak da görev yapmalarını sağlayacağız. İl Meclisi, valinin vesayetinden çıkacak, tümüyle özerk çalışacak, yerel yönetimlere tanınacak yerel yönetim ve hizmet alanlarında karar alacaktır. İl meclisi, il nazım planını düzenleyecek ve gerekli hizmetlerin üretilmesinde yetkili olacaktır. Merkezi yönetimler ile yerel yönetimler arasında yetki ve görev dağılımını yeniden düzenleyeceğiz. İç işleri, milli savunma, adalet, maliye sosyal güvenlik, bayındırlık, ulaştırma, enerji vb. hizmetlerin, kısmen sağlık ve eğitim ile ülke ölçeğinde genel planlama, eşgüdüm ve denetim dışında kalan tüm yetkiler 5 yıl içinde yerel yönetimlere aktarılacaktır. Sonraki dönemde yerelleşme, batı demokrasilerinde yer alan daha ileri boyutlara ulaştırılacaktır. Merkezi yönetimin; – Kültür ve sanat, çevre, turizm, kent içi trafiğin düzenlenmesi, toplu konut ve iskan, köy hizmetleri, spor, gençlik, kadın, okul öncesi eğitim, meslek içi eğitim, halk eğitimi, ikinci kademe sağlık hizmetleri, engelliler, bakıma muhtaç çocuklar, sokakta yaşayan çocuklar, bakıma muhtaç yaşlılarla ilgili görevleri yerel yönetimlerin sorumluluğuna bırakılacaktır. Merkezi yönetim yalnızca koordinasyon ve denetim yapacaktır. Yerel yönetimlerin, iletişim alanında radyo ve TV kurabilmelerinin önü açılacaktır. Yerel yönetimler bakanlığı kuracağız. Bayındırlık bakanlığı’nın imar ve iskanla ilgili birimleri, arsa ofisi, tapu kadastro genel müdürlüğü, toplu konut idaresi, iller bankası, mahalli idareler genel müdürlüğü, köy hizmetleri genel müdürlüğü, yerel yönetimler bakanlığı’na bağlanacaktır. Örgütsel ve yönetsel şeffaflığın sağlanması temel görevimizdir. Şeffaf ve halkın denetimine açık bir yerel yönetim anlayışını gerçekleştireceğiz. Denetim mekanizmalarını, sivil toplum örgütleri ve halk ile birlikte çalıştıracağız. Hemşerilerin bilgi edinme hakkını yerel yönetimlerde şeffaflığın temel kurallarından biri haline getireceğiz. Yerel yönetim meclisi üyelerine ve o yörede yaşayanlara yönetimden bilgi ve belge isteme hakkı tanıyacağız. Yerel yönetimler; meclis toplantılarının gündemini topluma duyuracaklar, yerel meclis görüşmelerini yerel radyo ve tv aracılığıyla naklen halka duyuracaklar, meclis tutanaklarını olduğu gibi yayınlayacaklar, büyük ölçekli mal alım ve satımlarını açıkça ilan edecekler, büyük ödeme ve hak edişlerin listesini aylık olarak duyuracaklar, imarla ilgili işlemleri açıklık içinde gerçekleştirecekler, sonuçlarını kamuoyuna ileteceklerdir. Yerel yönetime seçilenler, belediye başkanları ve bütün üst düzel belediye yöneticileri, her yıl ,toplum denetimine açık, mal ve servet beyanı verecekler, belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri ile onların birinci dereceden yakınları, kendi belediyeleri ile hiçbir çıkar ve iş ilişkisi ilişkisine girmeyecekler. Katılımcı demokratik belediyeciliği hayata geçireceğiz. Halk denetimini sağlayacağız. Belediye çalışmalarını sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımına ve denetimine açacağız. Önemli ihaleleri halka açık yapacağız.İhalelerde konularına göre meslek odalarının temsilcilerinin katılımını sağlayacağız. İmar planında önemli değişiklikler veya kent rantı yaratacak uygulamaların karar sürecine, semt belediyelerinin ve ilgili mahalle temsilcilerinin katılımını sağlayacağız. Yurttaşların, örgütlü olarak yerel yönetimlerin herhangi bir kararı, projesi ve kararı ile ilgili olarak görüşlerini , isteklerini iletebilmelerini sağlayacağız. Kent konseylerini kuracağız. Belediye ile kent halkı arasındaki uyuşmazlıkların gönüllü çözümü için “kent uzlaşma kurumu” kuracağız. Meclisin gerekli gördüğü konularda halk oylamasına gidilmesini, belli oranda seçmen imzası toplanması koşuluyla, hemşerilere de halkoylaması isteme hakkı tanınmasını sağlayacağız. Yerel yönetimlerde seçimle görev almış olanların, yerel meclislerin yada hemşerilerin referandumuyla görevden alınmalarına olanak tanıyacağız. Belediyeleri vesayetten kurtaracağız. Yerel meclislere anayasa ve üst meclis kararlarına uygun olmak koşuluyla, kendi yöreleri ile ilgili her türlü kararı alma ve uygulama imkanı tanıyacağız. İç işleri Bakanlığı’na verilmiş olan, yerel yönetim organlarını yada üyelerini, geçici bir önlem olarak görevden uzaklaştırma yetkisini kaldıracağız. Kargo ve ücret politikalarının yerel meclislerce kararlaştırılmasını sağlayacağız. Memurin muhakemat kanunu’nu kaldıracağız. Yerel yönetimleri yeterli mali kaynaklara kavuşturacağız. Yerel vergi kararları o yörede yerel halk oylaması ile yürürlüğe girecektir. Vergi potansiyelini sonuna kadar kullandığı halde, yapılması gereken hizmetlere kaynakları yetişmeyen yerel yönetimlere, ülke genelinde kurulacak bir “mali denge sistemi” aracılığı ile nesnel ölçüler içinde yardım yapılmasını sağlayacağız. Yerel yönetimlere vergi dışı yollarla da kaynak yaratma yetkisi verilecektir Seçim dönemini aşan uzun vadeli borçlanma kararlar için referandum yapılmasını zorunlu kılacağız. Yerel Demokrasiyi yerel meclislerle güçlendireceğiz. Yerel meclislerin üye sayılarını artıracağız. Çalışmalarına süreklilik kazandıracağız. Yerel meclisler denetim görevini yerine getirirken, belediye başkanı dahil icra yetkisini kullananlarla ilgili soruşturma önergesi verme ve gerekli durumlarda yargıya başvurma yetkisine sahip olacaklardır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyeceğiz. Kural olarak kamu hizmeti, o hizmeti en etkili ve verimli biçimde yürütebilecek, en alt basamak yerel yönetim birimine verilmelidir. 3030 sayılı yasaya aykırı biçimde Büyükşehir belediye başkanına tanınmış olan, ilçe belediyelerinin kararlarını değiştirerek onaylama yetkisini kaldıracağız. Yerel demokrasinin güçlenmesini sağlayarak, “sosyal yerel yönetim”i hayata geçireceğiz.

5- CUMHURİYET HALK PARTİSİ SÖZ VERİYOR –

YEREL YÖNETİMLER İÇİN TEMEL İLKE VE ÇÖZÜMLER – 2004

“CHP yerel yönetim birikiminin en yüksek düzeyde olduğu siyasi partidir. CHP’li belediye başkan ve yönetimleri, geride bıraktığımız on yıllar boyunca, Türkiye’nin çağdaş kent yönetimi anlayışının şekillenmesine somut katkılarda bulunmuşlardır. Türkiye’deki yerel yönetim birikimi, sosyal demokrat bir birikimdir. Bunu iftihar ediyoruz. Türkiye’mizin efsane haline gelmiş isimleri sosyal demokrat belediye başkanları arasından çıkmıştı.- Deniz BAYKAL ( 06.12.03 belediye başkanları toplantısı Yenimahalle-Ankara) SÖZ VERİYORUM Yönetim Anlayışım -Hiçbir koşulda açıklıktan, saydamlıktan ve hesap verme sorumluluğu anlayışından ödün vermeyeceğim ve mal varlığımı her yıl kamu oyuna açıklayacağım. -Yeşil alanları ve su havzalarını; doğal, tarihsel ve kültürel değerleriyle tüm çevreyi yöre halkının da görüşlerini dikkate alarak planlama esasları çerçevesinde koruyacağım. -Kentlilerin, demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarının il ve kent geliştirme projelerine özgürce katkı yapmalarına olanak sağlayacağım. -Yerel işlerle ilgili bilgi edinme, dava ve şikayette bulunmaya dair temel yurttaşlık haklarına saygılı davranacağım. -Yerel yönetimi bir demokrasi odağı olarak göreceğim ve katılımcılığı her durumda destekleyeceğim. -İhale sürecinin her aşamasını saydam kılarak kent halkının bilgi edinme hakkını sözde değil özde gerçekleştireceğim. -Yerel yönetimin borç ve istihkak ödeme programlarını önceden duyuracağım: ödeme bilgilerini her hafta ilan edeceğim. -Çalışanların haklarını koruyup geliştireceğim:sendika temsilcilerinin meclis toplantısına katılımını sağlayacağım. Hizmet Anlayışım -Sosyal hak devletinden ortaçağın iane devletine geri dönüşe prim vermeksizin, yoksullara yardım programı geliştireceğim. -Çağdaş iletişim ve bilgi teknolojisinden yararlanarak, kent bilgi sistemini ve e-yerel yönetimcilik ağını geliştireceğim. Kaynak Sağlama Anlayışım -Yönetilebilir gelir ve borç politikaları izleyeceğim. Ve Sonuç Olarak -Dürüst, güvenilir, saydam, hesap veren; bir kuruşu boşa harcamayan, verimli, üretken bir yönetim oluşturacağıma, ………… -Kenti, aydınlanma düşüncesinin yerel kalesi durumuna getireceğime; Cumhuriyet değerlerinin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunacağıma kamuoyu önünde söz veririm.

YEREL YÖNETİMLER İÇİN TEMEL İLKE VE ÇÖZÜMLER CHP ve Yerel Yönetimler -Bu aşamada kendini dayatan zorunluluk, katılımcılığı,saydamlığı, hesap verilebilirliği, toplumsal denetimi geliştirerek örnek yerel yönetim odaklarının oluşturulması veya var olanların sayısının çoğaltılmasıdır. -Hizmetlerin yürütülmesinde,projelerin gerçekleştirilmesinde, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile, başta üniversiteler olmak üzere, hizmet yerinden yönetim kurumlarıyla, yerel yönetim çalışanlarının sendikalarıyla görüş alış verişine ve işbirliğine önem verilecektir. Yönetsel Yapı ve Yerel Demokrasinin Geliştirilmesi -Dürüst ve açık yönetimden, saydam ve hesap verebilirlik anlayışından ödün verilmeyecek; hedeflere ve amaçlara ne ölçüde ulaşıldığı her yıl açık ve anlaşılır bir şekilde raporlanacaktır. Yönetim ve denetim bilgilerinin kamuoyuna sunulmasının araçlarında biri, e-yerel yönetim anlayışının geliştirilmesi olacaktır. -Yerel yöneticilerin kişisel mal varlıkları her yıl kamuoyuna açıklanacaktır. -Yerel yönetimlerin denetimi, mali tabloların doğruluğunun onaylanması, işlemlerin yasalara uygunluğu ve kaynakların verimli, etkin ve tutumlu kullanılması amacıyla uluslar arası denetim standartlarına uygun bir şekilde yapılacaktır. -Yerel yönetimlerin denetimini yapmak üzere özerk bir “yerel Yönetimler Özerk Denetimi Birimi” oluşturulacaktır. Yerel yönetimlerin iç denetimini ise, idari soruşturma yetkilerini de içerecek şekilde uluslararası denetim standartlarına uygun olarak yerine getirilecektir. -Çalışan personelin sendikal haklarının geliştirilmesi savunulacak ve sendikal örgütlenme desteklenecektir. -Yerel yönetim olanakları, bir kişisel iktidar odağı oluşturmaya değil, bir demokrasi odağı oluşturmaya yönlendirilecektir. -Mahalle ve köy muhtarlarının il genel meclisi ve belediye meclisi toplantılarına ve karar süreçlerine katılımı sağlanacaktır. -Belediyeler semt ve mahalle ölçeğini temel alarak hizmetlerin “semt belediyeciliği”ne uygun olarak örgütlenmesini esas alacaklardır. Hizmet ve katılım odağı olarak “semt belediyeciliği”ne dönük birimler oluşturulacak ve bu birimler aracılığıyla kent halkının, yönetimin “müşterisi” değil, ortağı olduğu gösterilecektir.mahalle muhtarlarının bu süreçte çok aktif bir biçimde rol üstlenmeleri sağlanacaktır. -Kentleşme, şehir plancılığı, mimarlık ve mühendislik kural ve ilkelerine saygı temelinde geliştirilecek; planlı ve akılcı kentleşme yolunda uzmanlık gruplarının, meslek odalarının demokratik kitle örgütlerinin birikimlerinden etkin bir şekilde yararlanılacaktır.

Bu örgütler kendileriyle ilgili toplantılara çağrılacak, bunlardan alınan raporlarda komisyon raporlarına eklenerek belediye meclisine gönderilecektir.
-İl özel idaresi ve belediye şirket yönetimlerinde belediye başkanı ve meclis üyeleri yer almayacak; zorunluluk durumunda bu göreve gelirlerse huzur hakkı almayacaklardır.
-İl genel meclisi ve belediye meclisi toplantılarına çalışanların sendikal temsilcilerinin de katılması sağlanacaktır. -Halkın yerel yönetimlere katılım haklarını açıklayan “Yerel Yönetimler Katılım rehberi” hazırlanacaktır. -Katılımcılık her durumda desteklenecek; kentlilerin, demokratik kitle örgütlerinin, il ve kent geliştirme projelerine özgürce katkı yapmalarına olanak sağlanacaktır.
-İl genel meclisi ve belediye meclisi toplantılarının kentin genelini ilgilendiren bölümlerinin yerel kitle iletişim araçlarıyla halka açık yapılması sağlanacaktır.
-yerel yönetimlerin bütçe uygulama sonuçları ilgili meslek kuruluşlarına gönderilecek ve uygun periyotlarda halka duyurulacaktır.
-“Yerel Yönetimler Bilgi Merkezi” oluşturulacak ve ilgili meclis toplantılarından önce ve sonra bu merkez, isteyen herkese gündeme ve gündemde yer alan konulara ilişkin bilgileri verecek, Web saydamlığı aracılığıyla tam saydamlığı sağlanacaktır. Çağdaş Kentler yaratmak İçin Çevresel ve Sosyo-Kültürel Değerlerin Geliştirilmesi
-İmar planları kentin anayasası gibi kabul edilecek, çıkar ilişkilerine asla feda edilmeyecek, zorunlu olmadıkça değişiklik yapılmayacaktır. Plan değişikliği yapılması zorunlu olduğunda, değişiklik planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olarak yapılacak; üniversitelerin ilgili bölümleri ile meslek odalarının ve yöre halkının görüşleri alınacak; bu amaçla yapılacak komisyon ve meclis toplantılarına meslek odalarının temsilcilerinin ve belde halkının daha etkin katılımı sağlanacaktır.
-Meslek odaları ve üniversitelerle de işbirliği yapılarak çağdaş kent yaratma, toplu konut üretme projeleri uygulamaya sokulacaktır.
-Yeşil alanları çoğaltmak, kentli başına asgari 10-15 m2 düşmesini sağlamak için, imar planı ve yasa değişiklikleri yapılacak, kentin iklimine uygun flora bulunarak yeşertilecektir.
-Kentliye kentlilik ve hak arama bilinci ve ortak kent varlıklarını koruma bilincini aşılayacak eğitsel, sosyal, kültürel etkinliklere öncelik verilecek , bu etkinliklerde kent gönüllülerinin etkin bir rol üstlenmesi istenecektir. -Kadınların sanatçı ve üretken yanlarını keşfedecekleri ve geliştirecekleri, yeni bilgi ve beceri kazanacakları kadın kültür odakları oluşturulacaktır.Bu mekanların ilk nüvesi, semt belediye evleri olacaktır. Kaynak-Hizmet dengesini Kuran Finansman Olanakları -Otopark gelirleri, türedi kaldırım/arsa işgalcilerine değil belediyeye kazandırılacaktır. Sonuç:
-Dürüst, saydam ve hesap veren yerel yönetimler için….
-Laik demokratik Cumhuriyet devrimlerinin tüm kazanımlarını coşkuyla yaşayabilmek için… …….. CHP ye evet.

6-PARTİ WEB SAYFASI/ Parti Politikaları
-Önce Ahlak-Dürüst yönetim Kamu ihaleleri ve alımlar şeffaf hale getirilecek, rekabete açık tutulacaktır. Kamu görevlilerinin kendileri ve yakınlarına her türlü çıkar sağlayabilecek görev ilişkisine girmeleri engellenecektir. İhale yasası, bunları gerçekleştirecek ve kamu yararını gözetecek yapıya kavuşturulacaktır. Yerel yönetimlerin ihale, imar değişikliği veya rant oluşumuna neden olacak işlem ve kararları, ancak, meslek odaları, muhtarlar ve yöre temsilcilerinin katılımıyla, kamuoyunun gözetiminde, yerel meclisler düzeyinde ele alınabilecek; gerektiğinde referandum seçeneğine başvurulacaktır.

CHP iktidarında, kamu iktisadi teşebbüslerinin yönetim kurullarının hükümetler tarafından belirlenmesine son verilecek; bu kurumlar siyasi müdahaleden ve özel çıkar ilişkilerinden korunacaktır. Devletin, belediyelerin veya bunlara bağlı kurum ve kuruluşların hakediş ödemeleri, çıkar sağlamanın yollarını tıkayacak objektif ölçütlerde, açıklık içinde yapılacaktır. Kamu kuruluşlarının ve belediyelerin kendileriyle doğrudan ve dolaylı çıkar ilişkisi olan özel ve tüzel kişilerden bağış almaları kesinlikle önlenecektir. Devlet ve ülke yönetiminde ahlakın ve dürüstlüğün geleneğini simgeleyen Cumhuriyet Halk Partisi, çıkaracağı “Ahlak Yasası” ve diğer önlemlerle, siyasette ve kamu yönetiminde erdem ve saydamlığı temel ilke haline getirecek; her türlü kirliliğe son verecektir.

19/04/2015

CHP TÜZÜK HÜKÜMLERİ

CHP
TÜZÜK
PARTİ SUÇLARI
Madde-70
Aşağıda yazılı olan tutum, davranış ve eylemler ile bunların yapılmasını desteklemek, kolaylaştırmak ve övmek parti suçudur. (19.11.2005 tarihli Kurultay kararı ile değişik)
A. Kesin Çıkarma Cezası Gerektiren Parti Suçları
a. Programa ve Tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranmak,
b. Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak,
c. Parti kayıt ve defterlerini saklamak, görevi devir sırasında bunları teslim etmemek,
d. Parti doğrultusuna ve temel ilkelere aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak,
e. Parti adaylarına karşı veya başka parti adaylarından yana açık veya gizli çalışmak,
f. Kurultay, kongre, grup ve meclis işlemlerinin, seçim çalışmalarının yasa, tüzük ve yönetmelik kurallarına uygun olmasını engellemek, bozmak, bozdurmak amacı ile yetkili
organlara ve kişilere karşı Tüzüğe uygun itirazlar dışında her türlü engelleyici davranışta bulunmak,
g. Partiye üye yazımı ve temsille ilgili kuralları çiğnemek, parti içi seçimlere hile karıştırmak,
h. Parti çalışmalarında, özellikle kurultay ve kongrelerde üyelere ve görevlilere eylemli saldırıda bulunmak, çalışmayı engellemek veya önlemek.
B. Geçici Çıkarma Cezası Verilecek Parti Suçları

B. Geçici Çıkarma Cezası Verilecek Parti Suçları
a. Gerçeğe aykırı olarak Partide kendisine belli görevler verilmiş gibi davranmak ve çalışmak,
b. Parti içinde ayrılık gözetmek ve ayrımcılık yapmak,
c. Gizli yapılması kararlaştırılan toplantılardaki konuşmaları açıklamak,
d. Parti çalışmalarında üyelere sözlü ya da eylemli saldırıda bulunmak, Parti düzenini bozmak, çalışmaları aksatmak,
e. A bendinin (e), (f), (g) ve (h) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafi f sayılacak durumlarında suç sayılan eylemi işleyenin etkin pişmanlık
göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun takdiri ile geçici çıkarma cezası verilebilir.
C. Kınama Cezası Verilecek Parti Suçları
a. Parti yararlarını zedeleyici yayın ve propaganda yapmak,
b. Parti görevlilerini küçültücü sözler söylemek, Parti çalışmalarını zorlaştırıcı eylem ve davranışlarda bulunmak,
c. Partili üyeler ve yöneticiler hakkında bilerek ve isteyerek aslı olmayan söylentiler çıkarmak, bunları yaymak,
d. Geçerli özrü olmaksızın seçimlerde oy kullanmamak,
e. B bendinin (a), (b), (c) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafi f sayılacak durumlarında ve parti suçu sayılan eylemi işleyenin etkin pişmanlık göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun kararı ile kınama cezası verilebilir.
D. Uyarma Cezası Verilecek Parti Suçları
a. Partililerin kişilikleri ile uğraşmak, parti üyeleri hakkında küçük düşürücü sözler söylemek, sövmek,
b. Parti binalarına ve mallarına zarar vermek,
c. C bendinin (a) ve (b) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafi f sayılacak durumlarında ve suç sayılacak eylemi işleyenin etkin pişmanlık göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun takdiri ile uyarma cezası verilebilir.

DİSİPLİN CEZALARI
Madde-71
Disiplin cezaları “uyarma”, “kınama”, “geçici çıkarma” ve “kesin çıkarma”dır.
Uyarma, yazılı olarak dikkat çekmektir.
Kınama, yazılı olarak kusur bildirmektir.
Geçici çıkarma, üyenin Partiden bir yıldan iki yıla kadar ilişkisinin kesilmesidir.
Kesin çıkarma, üyenin süresiz olarak parti ile ilişkisinin kesilmesidir.
Kınama cezası alanlar bir (1) yıl süre ile parti organlarına seçilemezler, seçilmiş iseler görevden alınırlar. (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)
Geçici çıkarma cezası alanlar, bu süre içinde parti üyelerine tanınan hakları kullanamazlar ve cezalarının tamamlanmasından itibaren altı (6) ay süre ile parti organlarına seçilemezler.
Geçici çıkarma cezasının uygulanması sırasında kişinin, Parti Programına, Tüzüğüne ve yetkili organların bağlayıcı kararlarına uyma yükümlülüğü devam eder. (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)
Kınama ve geçici çıkarma cezaları, cezayı veren kurul tarafından, üyenin yazılı bulunduğu il ve ilçe başkanlıklarına bildirilir ve ilgilinin cezası, defterlere ve çizelgelere işlenir. Ayrıca üye
kütüğüne işlenmek üzere Genel Sekreterliğe verilir. (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)
Kesin çıkarma cezası alanların adları defterlerden ve üye kütüğünden silinir, kimlikleri Genel Sekreterlikçe bütün örgüte duyurulur.
Disiplin kurulları; cezaların yürürlük tarihlerini, önlemliler için önlemin alındığı tarih; önlemli olmayanlar için kararın kesinleşme tarihini kararlarında belirtirler.
Üyeler hakkında disiplin cezası isteminde bulunan organ, suçlama konusu fi ili, bu fi ilin hukuki nitelendirmesini ve istediği cezayı açık olarak belirtir. Disiplin kurulu, yetkili
makam tarafından isnad edilen fi ille bağlıdır; ancak hukuki nitelendirmeyle ve talep edilen cezayla bağlı değildir.
Kovuşturma sonunda kanıtlara göre karar verilir. (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)
Disiplin cezası alanlardan, aynı parti suçunu yineleyenlere, bir üst ceza verilir.
KARARLAR VE İTİRAZ
Madde-72
Kendilerine gönderilen dosyaları il disiplin kurulları (2) ay, Yüksek Disiplin Kurulu (4) ay içinde karara bağlarlar. (19.11.2005 tarihli Kurultay kararı ile değişik).
Bu süre içinde sonuçlandırılmayan işler için gerekçesi gösterilerek Parti Meclisi’nden ek süre isteyebilirler. Verilecek ek süre bir aydan uzun olamaz.
Yüksek Disiplin Kurulu ve Grup Disiplin Kurulu kararları kesindir.
İl Disiplin Kurulu kararlarına karşı il yönetim kurulu ve ilgilisi (10) gün içinde Yüksek disiplin Kurulu’na gerekçeli olarak itiraz edebilirler.
Yüksek Disiplin Kurulu erteleme kararı vermemişse, itiraz il disiplin kurulu kararının uygulanmasına engel olamaz.
Parti organlarının kararlarına karşı yasalara ve Tüzüğe uygun itiraz hakkı sınırlanamaz ve itiraz suç sayılmaz.

WordPress gururla sunar | Tema: Spicethemes tarafından geliştirilen Spiko