CHP Taban Hareketinden CHP Üyelerine Mektup – 2004

Sevgili Partili Arkadaşlar;

Bizler; bir grup Parti Örgütü emekçisiyiz. Partimizin iktidara gelmesine katkıda bulunmak, bunun için de olumsuz gidişe dur demek ve doğrulara ulaşmak amacıyla CHP TABAN HAREKETİ çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Çünkü bizler Parti vitrinindeki değişimleri, gerçek değişim olarak görmüyoruz. Yukarıdan aşağıya değişim ve örgütlenme yerine, aşağıdan yukarıya, yani tabandan başlayan değişime ve örgütlenmeye inanıyoruz.Partimizin, tüm örgüt emekçilerinin katılımıyla geçireceği bir değişim ve yenileşmeden sonra iktidara gelebileceğini düşünüyoruz.

Maalesef bugün Partimiz; seçimden seçime çalıştırılan,siyaset üretemeyen, parti içi eğitimin yapılmadığı, Ülkemiz siyasetine yeni bir açılım getiremeyen, dar kadroculuk, delege ağalığı,bölgecilik ve etnik siyasetin önemli ölçüde egemen olduğu, üyeler arasında gerekli iletişimin bulunmadığı, karar alma ve atamalarda patronaj sisteminin uygulandığı, parti içi demokrasinin iyi çalışmadığı, gençliğe ve kadınlara yeterince önem vermeyen ve giderek siyasetin rant için yapılmaya başlandığı, katılımcılık, saydamlık ve hesap verebilirlikten yoksun bir parti görünümündedir.

Partimiz; mevcut yapısı, işleyişi ve yönetici kadrosuyla, üyelerinin ve halkın güvenini yitirmiş durumdadır. Ne yazık ki, zaman geçtikçe, kaybedilen güveni yeniden kazanabilmek için çok daha büyük bir çaba harcanması gerekecektir.

Oluşturduğumuz CHP TABAN HAREKETİ’nin amacı; yukarıda bahsedilen olumsuz gidişi olumluya çevirecek bir çoban ateşi yakmaktır. Bu ise “özgür partililer” in aktif olması ile mümkündür. O nedenle, benzer düşüncelere sahip arkadaşların bir araya gelmesini ve örgütlenmesini öneriyoruz.

Kendimizi “muhalefet” olarak nitelendirmiyoruz. Çünkü amacımız kişiler değildir: CHP de değişimi sağlayacak ilkeleri hayata geçirmektir.

Bu amaçla biz, bir grup örgüt emekçisi olarak bir araya geldik ve çalışmalarımızı başlattık. Her hangi bir liderimiz yoktur, liderlik yerine demokratik yöneticiliğe inanıyoruz. Hepimiz aynı derecede sorumluyuz. Sosyal hareketlerin zaman içinde hak eden arkadaşımızı yöneticiliğe taşıyacağını düşünüyoruz. İşe, kendi bakış açımızdan Partimizin sorunlarını saptayarak ve çözüm yollarını önererek başladık. Daha sonra katılımcı bir yöntemle ve her noktasını defalarca tartışarak oluşturduğumuz görüş ve önerilerimizi bir kitapçık(broşür) haline getirdik. Sizlerin görüşlerinize sunuyoruz. Bu kitapçık, bir akademik çalışma ve değişmez bir metin değildir. Daha çok parti içi deneyimlerimize ve tanıklıklarımıza dayanmaktadır. Çoğu sizlerin de tanık olduğu şeylerdir. Arkadaşlarımızdan gelen öneri ve katkıları da dikkate alarak geliştirmeye çalışıyoruz. Böylece sorunlar ve çözümleri üzerinde geniş bir mutabakata varacağımıza ve bir dil birliği sağlayacağımıza inanıyoruz. Her geçen gün , CHP Taban Hareketi’ne ilgi ve katkının giderek arttığını mutlulukla görmekteyiz.

Örgütlenme ve çalışma yöntemi olarak ; Kurtuluş Savaşımızda Kuvayı Milliyecilerin benimsediği ve tarihsel mirasımızı oluşturan “müdafaayı hukuk yöntemi”ni uygulamaya çalışıyoruz.
Sevgili partili arkadaşlar,

Bulunduğumuz durumda olması gereken; Partimizin süratle bir değişim geçirmesi, kendisini yenilemesi, siyaset üretebilmesi ve yerel yönetimlerden başlamak üzere iktidar seçeneği haline gelmesidir. Ülke ve dünya sorunlarına ancak bu şekilde yanıt verecek duruma gelebiliriz.

Ayrıca CHP’nin mevcut kadrosu ile halk ve örgüt arasında doğmuş bulunan güven bunalımının aşılması gerekir. Bunalımın kesin çözümü; Partinin çalışma şeklinin, yönetici kadrolarının ve ideolojisinin yenilenmesinden geçmektedir.

Belirttiğimiz ilkeleri ve yöntemi temel alarak; Partimize katkı için tabandan başlattığımız bu harekete, sizleri de katılmaya davet ediyoruz. CHP TABAN HAREKETİ, sizlerin katkılarıyla büyüyecek ve gelişecektir.

Dileğimiz bu hareketin, Bakırköy’ün sınırlarını da aşarak CHP’deki değişimi başlatacak bir kıvılcım olmasıdır.Çünkü ülkemizdeki gidiş iyi değildir ve Türkiye’nin CHP’ye her zamankinden daha fazla gereksinmesi vardır.
Bu değerlendirmelerimizin çerçevesinde 2005 yılının; Dünya, Ülkemiz, CHP ve Partililerimiz açısında barış, mutluluk ve olumlu yönden gelişmelerle dolu olmasını diliyoruz.
Aralık 2004

Saygılarımızla;