CHP TABAN HAREKETİ
Türkiye’nin dört bir taraftan kuşatma altına alındığı bu önemli ve tehlikeli günlerde , biz Taban Hareketi’nin de sorumluluğu daha fazla artmaktadır. CHP yi bu tutarsız, istikrarsız görüntüsünden ancak bizler, yani partinin asıl sahiplerinin kurtaracağına inanıyorum. Parti içi demokrasi katledilmiş durumdadır. Son Parti içi seçimler ile demokratik olmayan şekilde Partinin adeta zapt edilmesi, antidemokratik statükonun son göstergelerinden biridir. Hal böyle iken, muhalif 31 milletvekilinin de umutlarını yitirmiş vaziyette olmaları üzücüdür.
Kurultay’ın da sonucu bellidir. Tüm muhalefet temizlenmiştir . Kurultay’da yapılacak sözde seçim ile de bu durum tescil edilecektir. Ama parti içi seçimlerin kazanılması yetmez: esas olan, kurultayın kazanılması değil, genel seçimlerin kazanılıp iktidara gelinmesidir. Parti içi yönetim seçim kazanmakta bu kadar başarılı ise, esas bunu başarması, yani genel seçimleri kazanması gerekir. Böylece seçim kazanmadaki maharetlerini de kanıtlamış olurlar! Bunu tüm partililer gibi ben de çok merak ediyorum ! Genel seçimlerin sorumluluğu, tamamen şimdiki CHP yönetiminin omuzlarındadır. Ama görülen kadarıyla onların amacı iktidar olmak değildir. Onlar için baraj altı olmamak yeterlidir. Bunu sorun olarak almaları, bize göre şaşırtıcı olacaktır. Korkum şudur ki, şu anda “ana muhalefet” olan partimizin, gelecek genel seçimlerden sonra “ana” lığı da gidecek ve yalnızca “muhalefet”i kalacaktır.
Sorumluluk sahibi CHP Taban Hareketi üyeleri olarak başarısızlıkların hesabını bir gün soracağımıza inanıyorum.
CHP’nin değişimini başlatacak organizasyona ilk adım olarak, 3. bölgenin temsilcilerinin bir araya gelmesi uygun olacaktır. Giderek 1. ve 2. bölgeleri de sürece katmak gerekir. İlk gündem maddesi de demokratik bir CHP Tüzüğü çalışması olmalıdır. Bunun için partililerin yanında, geniş katılımlı ve liyakatli bir akademisyen ve hukukçu topluluğunun da bir araya getirilerek bir konsensüs sağlanması düşünülmelidir. Daha sonra geniş bir salonda tüzük kurultayı benzeri toplantı şeklinde bir tartışma ve çalışma yapabiliriz. Hazırlıkların yeteri derecede uzun sürmesi, tabii ki konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak bakımından faydalı olacaktır.
Ayrıca tüm CHP muhalefetinin de bir platform etrafında biran önce birleşmesi ve parti içi seçimden seçime değil de devamlı şekilde politika üretir hale gelmesi de aciliyet göstermektedir. Bunun için, bir parti içi muhalefet platformu oluşturularak sorunun en kısa zamanda çözümlenmesi gerekir.
Gelişmiş demokrasilerin sosyal demokrat partilerin tüzüklerinden de faydalanarak CHP tabanı; kendi tüzüğünü , kendi programını ve benzeri siyaset belgelerini, yani kısaca ideolojik yapılanmasını oluşturmalıdır. Böylece yenilenmiş ve iktidara alternatif bir CHP biran önce ortaya çıkmış olacaktır.
Bu süreçte, tabanı teşkil eden ama siyasetin dışında bırakılan gerçek partililer ile diğer sol partilerdeki sağlıklı unsurların da mutlaka bir araya getirilmesi faydalı bulunmaktadır.
CHP’nin üzerindeki ölü toprağının kaldırılması için biz CHP Taban Hareketi olarak bir çoban ateşi yakmış bulunuyoruz.İnanç ve azimle başlattığımız bu hareketin başarılı olacağına inancımız tamdır. Bizi bu harekette zaafa uğratacak tek şey, ancak kendi eksikliklerimiz olabilir . Başka engel tanımıyoruz. Bakırköy’ü kurtarınca görevimizin biteceğini sanan arkadaşlarımıza bunu iyi anlatabilmeli ve onları ikna edebilmeliyiz diye düşünüyorum.Yerele gereğinden fazla takılmak, bize zaman ve inanç kaybettirebilir.
CHP kronikleşmiş olan hastalıklarından ve anti-demokratik tüzüğünden bir an evvel kurtarılmalıdır. Örgütleneme yapısı ve tüzüğü evrensel normlara uygun; liyakatin ve çalışkanlığın ön planda tutulduğu, parti içi seçimlerde partiye hizmet ve liyakat sisteminin geçerli olduğu, üyeliğin ancak parti içi siyasi eğitimden geçtikten sonra kesinleştiği bir partiye dönüştürülmesi gerekir.
CHP’de;
– Üyeler vasıflı ve eğitimli kişilerden oluşmalı,
– Delege sistemi kaldırılmalı, kongrelerde adaylar ve bilhassa genel başkan, tüm partili üyeler tarafından doğrudan seçilmeli,
– Genel başkan ancak iki dönem seçilebilmeli,
– Seçimde oy kaybeden genel başkan görevinden ayrılmalı,
– Milletvekilleri ve yerel yöneticiler de partili üyeler tarafından seçilmelidir.
Ayrıca;
-Her konu örgütte tabandan yukarıya doğru tartışılarak çözüme kavuşturulmalı,
-Emek kesimi ve diğer öncelikli kesimler politikamızda temel alınmalı,
-Halk ile devamlı iletişim halinde olunmalı,
-Özgürlük ve demokrasiyi önce kendi içimizde içselleştirmeli,
-Gerekirse uluslar arası diğer sol partilerle işbirliğine gidilmeli,
-Partide belli sayıda uzman bulundurulmalı ve görüşlerinden yararlanılmalı,
-Parti politikalarında her kademedeki karar sürecine kadınlar ve gençler ortak edilmeli,
-Gençlik ve kadın kotası yeterli oranda olmalı ve olan kotalar da gençler ve kadınlar tarafından doldurulmalı,
-Eğitim çalışmalarına hemen başlanmalı ve tüm üyeler kesinlikle siyasi eğitimden geçirilmeli,
-Programlar örgütte tartışılmalı ve program kurultayları yapılmalı,
-İl ve ilçe örgütlerinde çalışma grupları ve bilim platformları oluşturulmalıdır,
Bu öneriler gecikmeden yerine getirilmelidir. CHP’nin yeniden yapılandırılması ve değişim rüzgarlarının estirilmesi, ancak bu uygulamalarla mümkün olabilir.
CHP Üyesi