Chp Taban Hareketi’nin 31, Kurultay Hakkındaki Görüş Ve Öneriler

Partimiz mevcut yapısı, işleyişi ve yönetici kadrosuyla, üyelerinin ve halkın güvenini yitirmiş durumdadır. Bunun için CHP de temel sorun değişim, hemen değişimdir. Ülkemizin dünden daha çok CHP’ye gereksinimi olduğu karşıtları tarafından da söylendiği bu ortamda değişimin belki de tam zamanıdır. Ancak bunun kiminle ve hangi program ile yapılacağı çok önemlidir. Özellikle değişime öncülük edecek kadroların yeni ve inandırıcı olması zorunludur. Bu değişimin ancak tabandan başladığı takdirde başarıya ulaşabileceği temel inancımızdır.

CHP Devrimci bir partidir. Kurtuluş Savaşımızı örgütleyen ve yürüten Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin devamı olarak kurulmuştur. İlk adı da Halk Fırkasıdır. Ancak süreç içinde Partimiz devrimci ve halkçı yapısından uzaklaştırılarak, devlet ve düzen partisi haline getirilmiştir. Halkın Partisi olmaya çalıştığı her dönemde de halkın büyük desteği ve ilgisini görmüştür. CHP yeniden çağdaş sosyal demokrasinin ilkeleri doğrultusunda ve çalışma şekli ile devrimci ve halkçı özüne dönmelidir.

Partilerin tutucu ve kapalı kutu haline gelmelerinin en büyük nedenlerinden biri de Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunudur. Bu yasalar bir şekilde partinin başına geçen insanların bir daha oradan inmemeleri, için her türlü imkanı vermektedir. Parti içi demokrasi işletilmediği gibi, aynı kişinin devamlı genel başkan seçilmesini sınırlayan bir yasa maddesi söz konusu değildir. Bu nedenle yaşamları elverirse genel başkanlığı ömür boyu yapmaları mümkündür. Bu durum partide lider diktatörlüğü yaratmaktadır. Üye yapıları sağlıklı olmadığı gibi, gerçek üyelerin yasal bir güvencesi yoktur. Bu nedenle özgür partililer yerine biat eden üyelik profili öne çıkmaktadır.

Hiçbir kimsenin kişisel hırs ve ihtirasları, çıkar ilişkileri Partimizin önünü tıkamamalıdır. Yasal bir engel bulunmadığına göre, bu gidişi durdurabilecek tek engel yine de özgürce düşünebilen partililerdir. Çünkü; uyuyan taban uyandı. Bizler daha önce ifade ettiğimiz ve aylar önce yazılı hale getirdiğimiz görüşlerin savunuculuğunu yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz…

CHP TABAN HAREKETİ olarak bizler aşağıdaki görüşlerimize sahip çıkan ve yapılması gerekenleri takvime bağlayarak yapacağına söz veren CHP Genel Başkan adayının yanındayız. Hiç kuşku duyulmasın ki CHP’nin gelişimini engelleyenlerin takipçisi de olacağız.

GÖRÜŞ ve İSTEMLERİMİZ:

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasasının antidemokratik hükümleri derhal değiştirilmelidir. CHP buna öncülük etmelidir.

– CHP özeleştiri yaparak kendini yeniden yapılandırmalıdır. Bu kapsamda üye yapısını, programını, tüzüğünü çağdaş sosyal demokrasi ilkelerine, halkım istemlerine uygun hale getirmelidir.

– Parti içi demokrasi işletilmeli ve Partideki dar kadroculuk anlayışına son verilmelidir.

– İdeolojik temeller netleştirilmeli ve zenginleştirilmelidir.

– Avrupa’da ki ve diğer ülkelerdeki kardeş partiler ile dayanışma artırılmalı; sosyal, ekonomik, demokratik açılımlarla ilgili politika ve projelerin oluşturulmasında gerekirse ilgili partilerden destek alınmalıdır.

– Politika üretmek sadece genel merkez ve milletvekillerine bırakılmamalı; sorumlu her CHP’li üye politika üretebilmeli ve üretimde katılımcılık uygulanmalıdır.

– Yoksullara yönelik ve işsizliğe çözüm bulacak ciddi politikalar üretilmelidir. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ulusal yoksulluğun, yolsuzluğun önlenmesi ile ilgili özel bir program acil olarak hazırlanmalıdır.

– CHP; mevcut kokuşmuş sistemi değiştirecek ve değişimin önünde gidecek bir parti haline gelmelidir.

– Halkın sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarıyla ilgili beklentilerine yanıt verecek olan projeler ve programlar geliştirilmelidir.

– CHP; bilişim teknolojisinden ve medya olanaklarından en geniş şekilde yararlanmalı. Şeffaflığı kendi üye isimlerinin üyelerine açıklamasından başlatmalı,

– Acilen Türkiye’nin temel sorunlarına ve önceliklerine yönelik politikalar üretilmeli,

– Tarımı ve hayvancılığı geliştirecek her yöreye özgü çağdaş politikalar üretilmelidir.

CHP; üyelerinin ve halkın kendisine sahip çıkmasına olanak vermeli; kendisi de üyelerine ve halka sahip çıkmalıdır.

Saygılarımızla, Ocak/ 2005