CHP’de ve Türkiye’de Değişim Platformu Açıklaması

Sevgili CHP’liler,
Sizlere; CHP TABAN HAREKETİ hakkında çok kısa bir bilgi verip, devamında, tüm gücümüzle desteklediğimiz bu toplantıya ilişkin görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz.
Amacımız
Atatürk’ün önderliğinde kurulan çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatacak parti; CHP’dir. Kuruluşu gerçekleştiren Müdafaayı Hukuk Ruhu ve Kuvayı Milliyeci örgüt yapısının Partimizin kökeninde var olduğunu biliyoruz. Ülkemizi, aydınlık geleceğine, yine parti tabanımızdan doğacak ve tüm yurttaşlarımızı birleştirecek bir PARTİ İÇİ HAREKET’İN kavuşturacağına inanıyoruz. Bu nedenle, Partimizi iktidara ve Ülkemizi aydınlık yarınlara güvenle taşıyacak DEĞİŞİM’in tabandan başlamasını öngörmekteyiz. Çünkü, CHP üyelerinin ve yandaşlarının içinde; “fikri, irfanı, vicdanı” özgür partililer çoğunluktadır. Bu çoğunluk yurt sathına hızla ve coşkuyla yayılarak halkımızı aydınlatacaktır. Ülkemiz için umut kaynağı olacak bu DEĞİŞİM‘in üreteceği Parti Programı ve Tüzük önerisinin, ilk Kurultay’da onaylanmasını diliyoruz.
Taban Hareketi’nin Çalışmaları ve Önerileri
1. CHP TABAN HAREKETİ çalışmaları, CHP Bakırköy Örgütü içinde 2002 Genel Seçimleri ve 2003 Yerel Seçimleri öncesinde ve sırasında seçim komisyonlarında emek veren, gece gündüz demeden ilçe genelinde seçmenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarda bulunan, projeler üreten, sonuçta; Partimizin ilçe seçimlerinden başarıyla çıkmasına çok önemli katkı veren, örgüt emekçileri tarafından Partimizin ülke genelinde başarısız olması nedeniyle başlatılmıştır. İki yıla yakın bir süredir kesintisiz olarak Partimizin geleceği için siyaset üreten Taban Hareketi, bundan böyle çalışmalarını CHP’yi iktidara taşıyacak tüm kişi ve topluluklarla paylaşmak istemektedir. Bu bakımdan her partiliye ve yurttaşımıza açıktır ve her türlü işbirliğinden yanadır.
2. Önce bir temel başlangıç belgesi hazırladık: “CHP’de Sorunlar Nelerdir? Çözümlere Nereden Başlanmalıdır?” Bu kitapçık ile Partimizin sorunlarının çözümü için Bakırköy İlçesi’nden başlayarak, çevre ilçeleri, ardından İstanbul’un 32 ilçesini ve en sonunda da aşamalı olarak Yurt genelini kapsayan bir çalışmayla, örgüt tabanımızda en geniş katılımı ve mutabakatı sağlamayı hedefliyoruz. Kırmızı Kitapçığımızı okuyan ve duyan Partililerimiz bizi Edirne’den, Sinop’tan, Artvin’den, Van’dan, Hakkâri’den, Mersin’den ve Almanya’dan, Hollanda’dan arıyorlar. Kırmızı Kitapçık bizim hem başlangıç belgemiz, hem de Ülke genelinde yanmaya başlayan çoban ateşlerinin ilk alevlerinden biri oldu. Görüşlerimizin yer aldığı chp.tabanhareketi sitemizi 40.000’in üzerinde kişi ziyaret etmiştir.
3. Biz, günümüzün gereksinimlerine cevap verecek ve halkımızın beklentilerine umut olabilecek yeni bu Parti Programı ve Parti Tüzüğü’nü hazırlamak üzere başlangıçta İstanbul ve giderek Ülke çapında olmak üzere geniş katılımla saptanacak bir siyaset üretim kadrosu oluşturulmalıdır, diyoruz.
4. Bu geniş kadro ile CHP’nin sosyal demokrat köklerinden güç alan, tüm Türk Solu’nun kabul edebileceği ve onu iktidara taşıyabilecek bir ortak dil ve program çalışması yapılmasını öneriyoruz. Buna ilk önce, bir İlk Hedefler Beyannamesi hazırlanarak başlanabilir. Bu metin, “Ülkemizin, Devleti ve Ulusu ile Bölünmez Bütünlüğünün” ve “TAM BAĞIMSIZLIĞININ” sonsuza dek sürdürülmesi amacı çerçevesinde, solu asgari müştereklerde birleştirebilen; yoksulluğa, eşitsizliğe ve işsizliğe sağlıklı çözümler üreten bir temel metin olmalıdır
5. Partimizde eğitim, Tüzüğün amir hükmü olmasına rağmen yapılmamaktadır. O nedenle, bu siyasi çözümleri üretecek ve siyaset yapacak kadroların eğitimi şarttır.
Bu kadroların eğitimi için:
— Siyasi eğitim verecek kursların açılması,
— Çalışma ve Proje Gruplarının oluşturulması,
— Çeşitli Yayınların çıkarılması gerekmektedir.
Kısaca ideal olarak çalışan bir CHP’nin yapması gerekenler yapılmalıdır.
Parti Yönetimin Dışında Kalanların CHP’ye Olumlu Katkıları Nasıl Sağlanabilir?
Bugün Parti yönetimince dışlanan gruplar dağınıktır ve siyaset üretemez durumdadırlar.
Bunun giderilmesi için;
—Parti içi katılımcı demokrasinin gereğince etkili olabilmesini sağlamak amacıyla ideolojik ve organizasyon bakımından bir ortak paydada buluşmalarını,
—Yani: yalnız “seçimden seçime” değil, düzenli bir plan ve programa göre ve organize bir şekilde bir araya gelmelerini,
—Eleştiri yaparken Partimizin ideolojisine, ilkelerine ve disiplinine uymalarını,
—Bireye yönelik eleştirilerden kaçınmalarını, Partimizin çıkarlarını daima gözetmelerini,
—Alternatif siyaset üretmeden, sadece mevcut yönetime karşı çıkarak eleştiri yapmanın bir çıkmaz sokak olduğunu,
Tekrar anımsatmak istiyoruz.
DEĞİŞİM’in Tabandan Tavana Doğru Yükselmesi
Halkımızın Ülke siyasetine ilgi duyması ve çağdaş katılımcı demokrasiye sahip çıkması için; CHP Tabanı harekete geçmelidir.
Bu bağlamda,
1. Değişimin yönetim kadrosunun bu değişimci kadrolardan çıkmasını ve Partimize yıllardır zarar veren delege ağalına dayalı lider hegemonyasının terk edilmesini,
2. Evrensel demokrasinin temel ilkesi olan ve Parti içi demokrasiyi esas alan katılımcı demokrasi modelinin; partililerin en geniş katılımıyla sonuna kadar uygulanmasını,
3. CHP’deki tüm gurupların düşünce ve güçlerini bir araya getirerek, CHP’nin iktidara gelmesi için, hep birlikte siyaset yapmanın yollarını bulmalarını,açıkça öneriyor, vurguluyor ve talep ediyoruz.
DEĞİŞİM’in Amaçlarına Ulaşması İçin Bu Toplantıda, Aşağıdaki Sonuçlara Varılmasını Yararlı Bulmaktayız
Aramızdaki iletişimi sağlamak üzere.
1. Bir Yol Haritası oluşturulmalı ve önümüzdeki Kurultaya kadar tüzükteki antidemokratik maddelerin değiştirilmesi ve programın yenilenmesi gibi temel konular yeterince tartışılarak net bir şekilde ortaya konulmalıdır.
2. Bu toplantıya katılan her ilçeden 2 kişi (bir asil bir yedek) ilçe kolaylaştırıcısı seçilmeli ve isimleri Başkanlık Divanı’na bildirilmelidir .Bu kişiler il kolaylaştırıcılar kurulunu oluşturacaktır.
3. Seçilenler arasından kurulu arasından her bölgeden 3’er kişi olmak üzere; 9 kişilik bir merkez kolaylaştırıcılar kurulu oluşturulmalıdır.
4. Her ilçede ilçe kolaylaştırıcısının eşgüdümünde en az 10 kişilik bir ilçe kolaylaştırıcılar kurulu oluşturulmalıdır.
Gönül bağlarımızı güçlendirerek DEĞİŞİM’in, emin adımlarla ilerlemesini diliyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Saygılarımızla,