2011 GENEL SEÇİMLERİ – CHP VERİLEN SÖZLER 8

BİZ,
ENGELLİ BİREYLERİN CAĞDAŞ YAŞAMIN GEREKTİRDİĞİ OLANAKLARA HER ALANDA KAVUŞMALARININ TEMEL BİR İNSAN HAKKI OLARAK KABUL EDİLDİĞİ BİR TÜRKİYE VAAT EDİYORUZ.

Günümüzde bir ülkenin en önemli gelişmişlik ölçütlerinden biri, o ülkenin özel gereksinimli bireylerine sunduğu sosyal devlet hizmetleridir. Bu bağlamda CHP nüfusumuzun % 13’üne yakınını oluşturan engellilerimizin sorunlarını bireysel bir sorun olarak değil, herkesin ortak duyarlılığını gerektiren toplumsal bir sorun olarak değerlendirimekte ve engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon, meslek edindirme ve istihdam, bakım ve koruma hizmetlerinin sunulmasında ve yaygınlaştırılmasında devletin birinci derecede sorumlu olmasını temel ilke olarak benimsemektedir.

•Engelliler için sağlık, istihdam ve sosyal güvenliği kapsayan bir entegre çözüm modeli oluşturacağız.
•Çocuğun sakat ya da kronik bir hastalığa sahip doğmasına ya da sonradan bu sorunları yaşamasına neden olan faktörler, yakın akraba evliliklerinin yaratabileceği riskler konularında vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesini sağlanacak, bu alanda eğitimsel çalışmalar yaygınlaştırılacaktır.
•Bireylerin sahip olduğu sakatlık ya da kronik hastalıkların toplumsal engele dönüşmesinin engellenmesi için Birleşmiş Milletler Engelliler Hakkı Sözleşmesinin devlete yüklediği tüm sorumlulukların gereği yerine getirilecektir.
•Yerel yönetimlerin sorumluluğu altında, tüm fiziksel alanlar engellilere yönelik olarak mutlaka düzenlenecek, engellerin kaldırılması sağlanacaktır.
•Sakatlarımız ya da kronik hastalarımızın toplumun diğer kesimleri ile fırsat eşitliğinin sağlanması ve engellerin kaldırılması için tüm toplumun bilinçlendirilmesi ana prensip olarak kabul edilecek ve eğitim müfredatı içinde bu konuya gerekli özen gösterilecektir.
•Engelli ailelere yönelik eğitim ve sosyal danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak, ulusal düzeyde rehabilitasyon programları ve merkezleri oluşturulacaktır.
•Ağır gelişen, tam gelişmeyen veya zihnen engelli çocukların özel yöntemlerle eğitimleri, çalışma olanağına kavuşturulmaları ve topluma kazandırılmaları için özel projeler uygulamaya konulacaktır.
•İşitme ve görme engelliler için üniversiteler dâhil, eğitimin her kademesinde, rahat ve kaliteli eğitim yapabilmelerini sağlayacak çağdaş teknik altyapı ve donanım sağlanacak, onlara özel kütüphane ve sanal öğrenme ortamları oluşturulacaktır.
•Engellilere mesleki eğitim veren kurumlarda branş öğretmeni ihtiyacı karşılanacak, belli işleri yapabilecek bütün engelli kişilere gerekli meslek ve sanat eğitimi olanağı devletçe sağlanacaktır.
•Özel donanımlı eğitim ve teknoloji merkezleri yoluyla her yaştaki ve her yöredeki engelli bireylerin bilgi kaynaklarına daha kolay ulaşmaları ve kendilerini özgürce geliştirmeleri sağlanacaktır.
•Engellilere yönelik uygun işe uygun eleman stratejisi oluşturulacak, İş ve Meslek Danışmanlığı ile işe uyum için rehberlik hizmetleri ülke genelinde sağlanacaktır.
•Engelliler için uyarlanan spor araçları yaygınlaştırılacak, yerel yönetimler eliyle engellilerimizin bu araçlardan yararlanabilmeleri için gereken tedbirler alınarak toplumda farkındalık yaratılması sağlanacak ve spor yoluyla engellilerin toplumla kucaklaşması kolaylaştırılacaktır.
•Engellilerimize yönelik sağlık ve sosyal güvenceler eşliğinde, çalışan engellilere erken emeklilik sağlanacaktır.
•Engellilerin sorunlarının çözümü için Başbakanlığa bağlı Engellilerden sorumlu özerk bir kurum kurulacak, ilgili Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında katılım ve eşgüdüm sağlanacaktır.