ÖSYM / Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 27 Mart 2011 tarihinde yapılan 2011 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı)’na yaklaşık 1.700.000 (birmilyonyediyüzbin) kişi katıldı.
Yıllardır bazı dershanelerin özellikle sınav öncesi deneme sınavlarında asıl sınavda sorulan soruların birebir eşiti veya benzeri soruları tekrar tekrar sorarak katılımcılarına avantaj sağladığı, soruların çalındığı, kopya çekildiği vs. konularında söylentiler çıkar, duyumlar yayılır, yetkili kurumlar soruşturma açar, olaylar mahkemeye intikal eder ve bir sonraki sınava sıradakiler girer.
KPSS, YGS, ÖSS, OGES, SBS, OKS, DPY, ÖO, PK, ALS …. İlköğretim, lise, üniversite, işe giriş sürecinde hep sınav yapılır. Sınavların ortak özelliği doğru yanıtın yanına 3-4 tane yanlış yanıt konulur, doğruyu bulun denilir. Sorgulamayan, incelemeyen, sormayan, analitik düşünmeyen ezberci eğitim sisteminin amacı; okul, dershane, servis, kılık-kıyafet çemberinde çocuklarımız üzeriden rant sağlanmasıdır. Servis araçlarının 4,5-5 milyar TL, dershanelerin 12-14 milyar TL, kılık-kıyafet bedelinin 2-3 milyar TL özel okul ücretlerinin 3,8-4,3 milyar TL arasında olmak üzere kabaca 22,3 ile 26,3 milyar TL arasında yıllık eğitim rantı bulunmaktadır. Kitap, defter, kırtasiye konusundaki kayıt dışılığı ise anlatmaya gerek yoktur.
Devlet okullarındaki okul aile birlikleri kaldırılarak yerine okul koruma derneklerinin kurulması, müteahhit okul müdürlüğü sisteminin gelişmesi gerçekten incelemeye değer konular arasındadır. En iyi okul müdürü okula en çok bağış toplayan ve en çok elde kalmış teknoloji ürünü alan kişi anlamını taşıdığı eğitim sisteminden sadece algoritma usulü kopya yani bilgi hırsızlığı çıkar.
Eğitim sistemimiz rant üzerine kuruludur. Valilikler bile okul kantinlerini ihalede en fazla para verene verir. Tek ölçü paradır. Çocuklara sağlığa uygun olmayan yiyecekleri pahalı satması, pisliği, vergi kaçırması il özel idaresini pek ilgilendirmez. zaten böyle bir kaygısı da yoktur. Kopya çekmek suretiyle hırsızlık çocuk ve gençler üzerinden velilerin soyulmasının yanında masum kalır.
TBMM’sinde bütçeden bütçe konuşulan Milli Eğitim konusunda hiçbir şey yapılmamış, yapılamamış olması da ayrı bir yaradır.
Sözün bittiği yerdeyiz. Birkaç liseli gencin günlerdir tartışılan kopya olayı ile ilgili gösterilerine karşı aşırı güç kullanarak polisiye yöntemlerle susturulmaya çalışılması ezberci eğitimin sonucudur. Yıllardır okullarda tartışılır “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar?” Yanıtını söylemenin zamanı geldi. Yumurtadan tavuk çıkmaz; civciv çıkar. Bu eğitim sisteminden de hırsız çıkar.
08/04/2011
CHP TABAN HAREKETİ