İSTİKLAL MARŞIMIZ
İstiklal Marşımız 01.03.1921 tarihinde TBMM ilk defa okunmuş, 12.03.1921 günüde Mehmet Akif Beyefendi tarafından yazılan marşın “İSTİKLAL MARŞI” olarak kabul edilmesinden sonra Kırşehir Milletvekili Müfit bey marşın Hamdullah Suphi Bey tarafından tekrar okunması istenilmiş, Konya Milletvekili Refik Bey ayakta okunması teklif etmiştir. TBMM Başkanı tarafından da “Resmi bir İstiklal Marşı olarak tanındığına göre ayakta dinlenmesinin gerektiği” söylenmiştir. O günden itibaren de resmi, özel, ulusal, uluslararası her gösteri, toplantı tören başlangıcında ayakta saygıyla söylene gelmiştir.
Bilim ve akıldan uzaklaştığımızdan olsa gerek İstiklal Marşımızın on kıtasını en iyi kim ezberler yarışına girişilmiş, yedisinden yetmişine insanlar bağırttıra bağırttıra yarıştırılmış/yarıştırılmaktadır.
En son 12/03/2011 günü Ümraniye Belediyesince, İstiklal Marşının kabulünün 90. yılı dolayısıyla “2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı” onuruna düzenlenen “Ünlülerin Sesinden İstiklal Marşının 11 Farklı Bestesi” adlı program, TİM Maslak Gösteri Merkezinde yapılan gösteriye Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi, Sayın Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılmışlardır.
Gecede, özel bir arşivden alınan İstiklal Marşının11 bestesinden oluşan eserleri çeşitli türlerde şarkı, türkü söyleyen Fatih Erkoç, Kubat, Zara, Mustafa Ceceli ve Zuhal Olcay isimli sanatçılar seslendirmiştir. Sanatçılara Boğaziçi Senfoni Orkestrası da eşlik etmiştir.
Hemen hemen İstanbul’un her yerine “Hakkıdır, Hakk’a Tapan Milletimin İstiklal!” ilanlarını asılmıştır.
Sayın T.C. Vatandaşları;
Başta ders kitapları olmak üzere resmi dairelerde, aslı değiştirmiş istiklal marşı metni bulunmaktadır. İstiklal Marşını yazan başta Mehmet Akif olmak üzere, tam bağımsız Türkiye özlemini gerçekleştiren Kurtuluş Savaşı şehit ve gazilerine TBMM üyelerine saygısızca ulusal marşımızda sözde imla gerekçeleriyle noktalama işaretleri ve sözcüklerde değişiklikler yapılmıştır.
Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde istiklal marşısın ulusal marş olarak kabul edilmesi ile ilgili süreç ve günümüzde değiştirilmiş şekli TBMM internet sitesinde bulunmaktadır. Aşağıda ayrıca site içi arama linkleri de konulmuştur.
Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan marşın İlk halinde iki ve onuncu kıtalardaki “Hakkıdır, hakka tapan Milletin İstiklal.” mısraları; doğruluk, insaf, adalete inanan ulusun bağımsızlığı hak ettiğini ifade etmekte iken, 12.03.1921 tarihli yasalaşmış halinde ikinci kıtanın dördüncü mısrasındaki “hakka” kelimesi ” Tanrı anlamına gelen “Hakka” olarak, dördüncü kıtanın üçüncü satırındaki “Büyüksün korkma” anlamındaki “Ulusun korkma” cümlesi, günümüzde “Ulusun, korkma” olarak virgül konulmak suretiyle anlam tamamıyla değiştirilmiştir. Bugünkü istiklal marşında doğruluk, adalet anlamındaki “hak” yok edilmiştir. Kuranı tercüme edecek kadar Arapça, mısırda ders verecek kadar Türkçe bilen şair, düşünür, öğretmen, vaiz Mehmet Akif her halde şiirini değiştirenlerden daha fazla dile hakimdi.
Hiç olmazsa Cumhuriyeti kuranlara, savaş meydanlarında canını ortaya koyanlara, Mehmet Akif Ersoy’a, 1. TBMM üyelerine saygı adına her aklına gelen İstiklal Marşını türkü formunda söylemesin. Bilerek yada bilmeyerek yapılan yanlışlıklara son verilsin. İstiklal Marşının on kıtasını da ezberlemek/ezberletmek yerine anlam ve önemi doğru şekilde anlatılsın. Anladık ülkemizden bilim ve akıl firar etti, ahlak yok oldu da, insanlık da mı kalmadı?