1. 12.02.2007 tarihinde, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurtdışına çıkış yapmak isteyen bir tırda 202 kg eroin ele geçiriliyor. Bu olayla ilgili olarak;
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2007/1258 sayılı soruşturma dosyası üzerinden alınan mahkeme kararına istinaden Edirne Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’nün yaptığı “iletişimin tespitine” göre; değişik gerçek ve tüzel kişiler arasında kaynağı belli olmayan yüksek meblağda paraların uluslararası transferinin yapıldığı, bu transfere Abdullah (Happani) isimli Durak Döviz çalışanının aracılık ettiği tespit ediliyor (Durak Döviz Rıza Sarrafın para transferlerinde kullandığı firmadır).
2. MASAK’ın 10.06.2008 tarih ve 6517 sayılı yazısı ekinde Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen Bankalar Yeminli Murakıbı Mehmet Tahir Özsoy tarafından hazırlanan 13.05.2008 tarih ve R-61 sayılı “ATİK-İŞCEN” rumuzlu “aklama-inceleme” raporu Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 08.10.2008 tarihli yazısıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilerek, Mehmet Happani ve Abdurrahman İşcen’in ortak oldukları bazı kuyumculuk ve döviz şirketlerinin kara para aklama konusuyla ilgili soruşturulması isteniyor.
MASAK’ın söz konusu raporunda “şüpheli para hareketlerinin miktar ve sıklığı dikkate alındığında bu işlemleri gerçekleştiren kişilerin polisiye takip ve uygun görülecek diğer usullerle Türkiye çapındaki faaliyetlerinin izlenmesinin uygun olacağı” belirtiliyor.
3. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne 07.05.2010 tarih ve 6484 sayılı epostayla yapılan ihbarda; Rıza Sarrafın İstanbul Kapalıçarşı’da bulunan Durak Döviz isimli işyerini kullanarak milyonlarca doları Türkiye’ye soktuğu belirtiliyor, bu ihbar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’ne intikal ettiriliyor.
4. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı 06.06.2011 tarih ve 298907 sayılı yazısı ekinde “Happani Grubu Değerlendirme Raporu” İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilerek Rıza Sarrafa ait olan Royal Holding A.Ş.’nin alt firması Durak Döviz A.Ş. Tural Ltd. Şti. ve Pırlanta Ltd. Şti.’nin İran ve Dubai’ye külçe altın ihracatı ve İran bağlantılı ticari işlem kaynaklı paraların giriş çıkışıyla ilgili olarak “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama” suçunun işlenmiş olabileceği bu raporda değerlendiriliyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne 18.07.2012 tarihinde gönderilen faks ihbarında; Rıza Sarraf ve Abdullah Happani isimli kişilerin İran ve Kuzey Irak üzerinden getirdikleri kaynağı belirsiz paraları Durak Döviz, Atlas Döviz, Royal Denizcilik, Safir Altın, Hicran Kuyumculuk, Atanur Kuyumculuk, Mümtaz Kuyumculuk ve Dimet Kuyumculuk firmalarını aracı kılarak para akladıkları, bu paraların uyuşturucu ve kaçakçılık kaynaklı olabileceği, Turgut Happani’nin Rıza Sarrafın kuryesi ve şoförü olduğu ve bu kişinin Rusya’da 150 milyon dolar para ile yakalandığı ihbar ediliyor (21.12.2010 tarihinde İstanbul’dan Moskova’ya giden uçakta üçü Azerbaycan biri İran yurttaşı 4 kişinin bavul ve sırt çantalarında 14.5 milyon dolar ve 4 milyon avro ele geçiriliyor. Rus makamları konuyla ilgili soruşturma başlatıyor).
Yukarıda 4 maddede belirtilen ihbar ve yazılar, MASAK raporları, bu konuyla ilgili basında çıkan haberler İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 13.09.2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilerek 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasına kaydediliyor ve şüphelilerin iletişimlerinin tespiti ve teknik takip için İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nden 17.09.2012 tarih ve 2012/561 sayılı teknik takip ve iletişimin tespiti kararı alınıyor.
Bu karara istinaden yapılan iletişimin tespiti ve teknik takibinde, Rıza Sarrafın yanında çalışan İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler’in yakın akrabası (kaynının oğlu ?) Rüçhan Bayar, yine Rıza Sarrafın yanında danışman gibi gösterilen Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan yine Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Halk Bankası Genel Müdürü ve birçok bürokratın Rıza Sarraf ile rüşvet ilişkisi içinde oldukları tespit ediliyor. Soruşturmanın son aşamasında Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in kendilerinin takip edildiğinden şüphelenerek durumu babası dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’e bildirmesi ve Muammer Güler’in talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin konuyu soruşturan İstanbul Mali Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerini takip etmesi üzerine soruşturmanın daha fazla ilerlemesi halinde sekteye uğrayabileceği düşüncesiyle 17 Aralık 2013 tarihinde operasyon düzenleniyor.
Ali ÖZGÜNDÜZ İstanbul Milletvekili